Blog > Komentarze do wpisu
MŁODA KAPUSTA i INNI WIOSENNI BOHATEROWIE

Wreszcie zaczęły się młode warzywa w przstępnych cenach! Nic prosteszego więc, niż nakupić ich pełne siaty i skomponować obiad złożony tylko z wiosennych, delikatnych smaków.

Podstawą jest młoda kapusta, którą dziś zrobiłam - kroimy ją na średniej wielkości paski i dusimy na wodzie przez 20-30 minut, doprawiając świeżym koperkiem, solą morską i ewentualnie przyprawą do dań z kapusty. Kiedy zmięknie można zagęścić i złagodzić smak śmietaną. Pycha!
Do tego młode ziemniaki, oczywiście nie obrane, bo to pod skórką jest najwięcej witamin. Po ugotowaniu przekrawamy każdy ziemniak na pół, posypujemy solą i umieszczamy na ciepłych połówkach po kawałeczku masła.

Taki obiad jest już sam w sobie smaczny i pełnowartościowy, ale można oczywiście wykorzystać pozostałe młode warzywa, a jest ich multum, wystarczy przejść się po targu i można dostać oczopląsu od kolorów i kształtów.
Więc - pęczki pomarańczowej młodziutkiej marchewki. Kalarepka, wspaniała w zupie, można ją też panierować i smażyć jak kotlety. Botwinka, z której przyrządza się smakowity chłodnik na upały. Ogórki gruntowe, niby do kiszenia, ale ja tam lubię je jeść normalnie, na kanapce lub w sałatkach :-) Świeży szpinak, idealny jako nadzienie do pierogów i naleśników.

No i TRUSKAWKI, bohaterki maja i czerwca. Już są, jeszcze stosunkowo drogie, ale warte swej ceny w porównaniu z tymi hiszpańskimi ohydami bez smaku.


(zdjęcie ze strony www.fosfan.pl)

Cały rok czekam na prawdziwe, polskie, soczyste truskawki, a kiedy już są nie chce mi się ich przetwarzać i najchętniej jadłabym je same albo z cukrem...
Jest jednak kilka świetnych przepisów z ich użyciem - przede wszystkim na wypieki i napoje.

I. KOKTAJL Z MLEKA SOJOWEGO.

Wszyscy znamy typowy truskawkowy koktajl na mleku krowim lub kefirze...ja jednak chcę zaproponować coś innego - smaczną, wegańską alternatywę.
Kupujemy mleko sojowe, najlepiej o smaku naturalnym lub waniliowym (koniecznie bez soli!) lub robimy je sami. Miksujemy z truskawkami, ich ilość zależy od pożądanej gęstości koktajlu. Można dosłodzić cukrem lub miodem, ale zazwyczaj truskawki są dostatecznie słodkie.
Smakuje świetnie, raczej "sojowo" niż mlecznie, ale dla mnie to akurat zaleta.

II. CIASTO Z TRUSKAWKAMI.

Typowy biszkopt z galaretką niestety odpada, ze względu na obecność żelatyny, chyba że galaretkę wykonamy z agaru. Ale z samymi truskawkami na wierzchu ciasto również wychodzi smaczne i puchate.

Potrzebujemy : 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, pół szklanki oleju, 1/4 szklanki wody, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i ewentualnie 1 jajko, jeśli ktoś spożywa.
Mieszamy wszystko ręcznie lub mikserem, wylewamy na blachę (wychodzi nieduża prostokątna blaszka). Na górę wciskamy jedna przy drugiej przekrojone truskawki.
Pieczemy 35-45 minut na 180 stopni.
To ciasto robiłam też w wersji z rabarbarem, wyszło smaczne, ale trzeba pamiętać o obraniu i zasypaniu wcześniej rabarbaru cukrem. Truskawek nie cukrzymy, bo puszczą zbyt dużo soku.

Chyba jutro upiekę któreś z tych ciast...


wtorek, 27 maja 2008, nighthrill

Polecane wpisy

  • KOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI

    Dwie puszki czerwonej fasoli ( lub ok. 200g namoczonej i ugotowanej) podgrzewamy w garnku z odrobiną wody i powoli rozgniatamy na papkę. Dodajemy dwie podsmażon

  • ZESTAW NA DZIŚ #3

    A raczej dwa zestawy, bo wczorajszy również. I. KOTLETY Z KASZY JĘCZMIENNEJ. Gotujemy ok. 1/3 opakowania kaszy jęczmiennej na gęsto. Studzimy, solimy masę i dod

  • MINI PRZEWODNIK PO SKLEPACH #1

    Oczywiście jak każda próbująca odżywiać się zdrowo osoba, marzę o ekologicznym sklepie ( z niskimi cenami) na każdym rogu, i o targu pełnym kolorowych warzyw i

Komentarze
2008/05/28 09:52:45
To ja wtrącę moje trzy grosze, że w Szwecji (gdzie teraz mieszkamy) są bardzo popularne produkty OATLY- mleko, śmietana, gęsty sos waniliowy, wszystko z płatków owsianych :) Moje dzieciaczki nie mogą jeść soi (o mleku nie wspominając)- i na szczęście mamy alternatywę :)
www.oatly.com/
o "jajku bez jajka" nie wspominając :)
pozdrawiam!
-
2008/05/28 10:40:36
W Polsce są dostępne głównie produkty sojowe i trochę ryżowych (typu mleko), ale tylko w wybranych sklepach i bardzo drogo. Fajnie macie zatem w Szwecji:-) Marzę o tym, żeby pójść rano do spożywczego i kupić zamienniki mleka/jajek/śmietany w normalnej cenie...
Co do "jajek bez jajka", to ja piekąc ciasto czy robiąc naleśniki po prostu jajko pomijam. Można też zastąpić je mąką sojową wymieszaną z wodą - to taki idealny "klajster".