Blog > Komentarze do wpisu
ZESTAW NA DZIŚ #3

A raczej dwa zestawy, bo wczorajszy również.

I. KOTLETY Z KASZY JĘCZMIENNEJ.

Gotujemy ok. 1/3 opakowania kaszy jęczmiennej na gęsto. Studzimy, solimy masę i dodajemy co chcemy - u mnie była to puszka kukurydzy, kilka podsmażonych pieczarek i natka pietruszki oraz oregano. Masę zagęściłam bułką tartą, ale można użyć też płatków owsianych - byle dało się lepieć kotleciki.
Po ulepieniu obtoczyłam je w bułce tartej i usmażyłam na oleju na jasnobrązowy kolor.
Co do nich podać? Jest upał, więc zamiast zapychaczy typu ziemniaki postawiłam na sałatkę : sałata lodowa, pomidor, ogórek zielony, trochę oliwek, sól, olej, bazylia...wyszła niezła.
Kotlety polałam "sosem pieczeniowym" z Biedronki, za 0,75 zł - jest wegański, mimo zdjęcia mięsa na opakowaniu; wychodzi gęsty i smaczny.

II. RACUCHY Z JABŁKAMI.

Dawno nie smażyłam racuchów, a są proste i smaczne, pasują zwłaszcza do lata.

Potrzebujemy:
2 lub 3 jabłka
1 jogurt naturalny mały
mąki
proszku do pieczenia
cukru
oleju

Jabłka kroimy na grube kawałki. Zalewamy jogurtem, wsypujemy tyle mąki, by uzyskać gęste ciasto i mieszamy. Dodajemy cukier ( u mnie cynamonowy) i proszek, i mieszamy ponownie. Smażymy na gorącym oleju, uważając, by placki się nie stykały, bo trochę rosną.
Pachną cudownie!


wtorek, 03 czerwca 2008, nighthrill

Polecane wpisy

  • CO NA CHLEB ZAMIAST SERA?

    Problem z pozoru banalny...ale faktycznie zajmuje on wielu wegetarian, zwłaszcza początkujących. Polska tradycja kulinarna jest dość banalna, jeśli chodzi o pro

  • ZESTAW NA DZIŚ 2

    Dziesiejszy obiad - zupa z młodych warzyw i naleśniki ze szpinakiem. ZUPA Z WARZYW Najprostsza na świecie:-) Kupujemy jedną kalarepkę, kilka młodych marchewek (

  • MŁODA KAPUSTA i INNI WIOSENNI BOHATEROWIE

    Wreszcie zaczęły się młode warzywa w przstępnych cenach! Nic prosteszego więc, niż nakupić ich pełne siaty i skomponować obiad złożony tylko z wiosennych, delik

Komentarze
2008/07/15 23:16:35
Bardzo fajny przepis na racuchy.Dziękuję.Pozwoliłam sobie trochę go zmodyfikować na własne potrzeby i część mąki zastąpiłam otrębami a proszek do pieczenia drożdżami.Smażyłam na patelni beztłuszczowej. Bardzo dobre ;-)